Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok

Segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. Pedig gyakran éppen az egészségtelen kategóriában lenne a helye. Tesztünkben 16 terméket vizsgáltunk, elsősorban a gyümölcs- és cukortartalomra koncentrálva.

A tudatos fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrottartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét. Ennek mentén állítottuk fel a tesztelési kritériumokat, abból az ideális termékből kiindulva, amely nem tartalmaz mást, csak joghurtot, az ízesítésre szolgáló gyümölcsöt és legfeljebb egy kevés cukrot vagy mézet, hiszen otthon is így készítenénk.

Eredmények

A termékek minősége nagy terjedelemben mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaznak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalomnál szintén ez figyelhető meg. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed; a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup).

A legjobb két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt előkelő helyezését azzal érte el, hogy

  • teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint
  • az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termék csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) – igaz, ezek nem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

Annak ellenére, hogy a Cserpes az összpontszámot tekintve első helyen végzett, acímkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs- de nagy cukortartalom és az túlzott mértékű adalékanyag miatt születtek.

Olvasóink a vizsgált gyümölcsjoghurtokról: Cikkünk megjelenése előtt olvasóinkat is megkértük, a csomagolás alapján becsüljék meg a termékek cukor, gyümölcs-és adalékanyag-tartalmát. A doboz alapján olvasóink szerint a Danone Görög krémjoghurtban van a legtöbb, aCserpes epres joghurtban a legkevesebb cukor. A legkevesebb gyümölcs és a legtöbb adalékanyag a Danone Könnyű és Finom epres joghurtban, míg a legtöbb gyümölcs és legkevesebb hozzáadott adalék a Cserpes epres joghurtban található.

 

Az utolsó helyen a Danone Könnyű és finomeperízű, élőflórás, zsírszegény joghurtja végzett a magas cukortartalom és a sok adalékanyag miatt, valamint azért, mert valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátumot tartalmaz.

Az utolsó előtti helyre az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt került. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a sereghajtó Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt. Ezek az adalékanyagok ugyan nem veszélyesek a szervezetre, legtöbbjük természetes vagy természetazonos, viszont létező példa is mutatja, hogy ezek nélkül is lehet jó terméket előállítani.

 

(forrás : tudatosvasarlo.hu)

Facebook

Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség

Galéria

Eseménynaptár