Mosolygós edzés Péntek Enikővel a Kertészetin

Talán van méni ellentmondás a címben. Talán nincs. Edzeni lehet egyszerre hatékonyan és mosolyogva? Péntek Enikő szerint igen. Adjuk meg neki az esélyt, hogy bebizonyítsa, ami nála szemmel láthatóan jól működik, nálunk is eredményre vezethet! Ezért gyertek el minél többen, május 8-án 10 órára a Kertészeti Kar csarnokába!

Ha picit jobban érdekel , hogy mire számíthatsz ajánljuk a lenti riportot.

 

"Pár hete volt szerencsém elbeszélgetni az egyik legnagyobb példaképemmel, Péntek Enikővel. Nem vagyok az a típusú ember, aki másokat bálványoz, de ez előtt a nő előtt én is leborulok. Amellett, hogy szerintem tökéletesen kidolgozott, szép, feszes és formás a teste, kiemelkedően sikeres a fitnesz és az egészséges életmód népszerűsítésének területén. Ezen felül két gyermeket nevel, ami vitathatatlanul egy önmagában is embert-próbáló feladat. Én akkor figyeltem fel Enikőre, amikor körülbelül egy éve egész véletlenül rátaláltam a Tornavideó nevű weboldalára, ahol többek között teljesen ingyen kínál edzésterveket, recepteket és rövidebb-hosszabb fitneszvideókat,  amiket bárki megnézhet és az ott látottakat beépítheti az otthoni edzésébe. Emellett persze élőben is tart edzéseket a 13. kerületben (erről az oldalán bővebben olvashattok), ahová rengeteg fogyni és csinosodni vágyó hölgy jár. És ami Péntek Enikőben nekem különösen tetszik, az az, hogy ő nem egy “műnő”. Enikő nem egy elérhetetlen, távoli, “túl szép, hogy igaz legyen” figura. Ő láthatóan nem attól néz ki jól, mert szét van műtve vagy mert havonta százezreket költ a szépségére, hanem mert – ahogy ez a beszélgetésből is kiderült – tudatosan felépítette az életét és nagyon kitartóan betartja a saját maga által diktált szabályokat. Odafigyel arra, hogy mikor, mit eszik, de nem tart semmiféle extrém, divatos diétát és persze hosszú évek óta rendszeresen edz. Azért ezen felül van még neki egy-két praktikája, de ezt majd elmeséli ő maga.

 

A fő ok, amiért mindenképpen szerettem volna “kikérdezni” Enikőt az életmódjáról és az edzéseiről az az, hogy ő pontosan úgy él, ahogy én azt mindig mindenkinek tanácsolom és ahogyan én magam is igyekszem csinálni. Maximálisan tudok azonosulni vele, az elveivel és az életfilozófiájával. Én imádom Enikőt és azt, amit csinál, mert meggyőződésem, hogy rengeteg embert inspirál (engem mindenképp) és sokat lehet tanulni tőle. Olvassátok el a vele készült interjút, biztos vagyok benne, hogy nektek is bejön majd!

Mikor kezdtél el rendszeresen tornázni és miért?

Kicsi korom óta sportolok. Lételemem a mozgás, de kimondottan tornázni főiskolás koromban kezdtem el. Különösebben nem izgatott a dolog, maradt volna hobbi, ha nem találkozom az új irányzatokkal, amelyek igazán megfogtak.

 

Mikor határoztad el, hogy edzőként fogsz tevékenykedni? 

Félévig Belgiumban, majd 2 évig Angliában éltem. Itt már dübörögtek az új stílusok, az intervall és a funkcionális edzés…  Én elég pörgős és kicsit türelmetlen ember vagyok, sosem bírtam az olyan “idelépek-odalépek” típusú tornákat, amelynek nincs értelme és eredménye. Az intervall kikészített, új távlatokat nyitott, kihívást találtam benne és terepet, ahol tesztelhetem az erőmet, feszegethetem a határaimat. A Liverpool Egyetemen fitness edzői – aerobic oktatói képesítést szereztem és elkezdtem bontogatni a szárnyaimat, alakítgatni a saját vonalamat.

 

Mi a célod az edzéssel? 

Egyéni célom az, ami a legtöbb nőnek. Egészség és esztétikum szempontjából a lehető legtöbbet kihozni magamból minimális időráfordítással. És épp ez a zónázás lényege. Tágabb értelemben vett, azaz edzői célom, hogy a zónázás által minél több embert juttassak örömhöz, elégedettséghez, sikerhez.

Miért szeretsz tornát tartani? Mit élvezel a legjobban?

Minden percét élvezem az edzésnek. Nekem ez olyan, mint a kávézás. Szertartásos. Imádom az előkészületeket, mikor összeállítom az aznapi gyakorlatsort, kiválasztom a zenét… az edzés pedig egy igazi szeánsz. Az ember egész nap agyal, kattog, tervez, az edzésnél pedig végre megállhatunk, a jelenben lehetünk. A mozdulataidra, a légzésedre, a tested jelzéseire figyelsz ilyenkor. Együtt lüktetsz a zenével, visz egy sodrás és ha tényleg maximális erőbedobással dolgozol, akkor a katarzis sem marad el. Ha egyedül edzem az egy egyedi, személyes élmény, amikor kikapcsolhatok.

 

Ha tornát tartok, az megint más. Ott nem magamra figyelek. Ott a többiekért vagyok és az ő visszajelzéseikre állok rá. (Mehetek-e még tovább vagy itt kell gyakorlatot/izomcsoportot váltani; élvezik-e az adott gyakorlatot vagy szenvednek tőle; stb.) Viszont ezek a tornák és még inkább a fellépések, amikor nagy tömegeket tudok megmozgatni, nagyon meghatóak. Nekem ez a munkám visszacsatolása. A Zóna DVD-k eladási példányszáma csak egy szám, a velem együtt mozgó zónázók küzdő-feszülő-cinkos-örömittas tekintete az igazán értékes visszajelzés."

 forrás :közösségi média

fotó : divany.hu

Facebook

Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség

Galéria

Eseménynaptár