Capoeira edzés Czanik Balázzsal a Kertészeti kar csarnokában

Október 28-án kedden 14 órakor Capoeira edzés lesz a a Kertészeti kar csarnokában. Igen neves edző áll az érdeklődők rendelkezésére, a capoeira aerobik magyarországi megteremetője,  Czanik Balázs!  

De mi a capoeira? 

A Capoeira harcművészet, gyökerei Brazíliába nyúlnak. Különböző kultúrák zenéje, mozgásformája, vérmérséklete keveredik benne, az évszázadok során a társadalmi-történelmi változásokat követve több fázison ment keresztül.

 

A Capoeira elsősorban az önkifejezés legrégibb formája, egy olyan kultúráé, amely mintegy 300 éve létezik ebben a térségben, mindenféle elnyomásnak ellenállva. A Capoeira története, fejlődése szorosan összefonódik a brazil nép kialakulásának történetével. Ez utóbbi pedig elsősorban úgy jellemezhető: ki és milyen eszközökkel gyakorolta elnyomó uralmát a népesség többi része fölött, s az elnyomottak hogyan próbáltak ez ellen védekezni, hogyan próbálták szabadságukat kivívni egy olyan korszakban, amikor megfosztották őket minden joguktól, még saját testi erejük és készségeik használatának jogától is.

Perzse mi magyarok mindenen "csavarunk" egy kicsit, így tett Balázs is és meghonosította a capoeira aerobik-ot : 

"A Capoeira aerobik magyarországon egy általam kifejlesztett brazil küzdősportból a Capoeirából átvett táncos elemekkel bővitett speciális aerobik stílus. Ez az aerobik stílus egyre kedveltebbé válik a hazai aerobik piacon.A Capoeiráról, mint küzdősportról annyit mindenféleképpen tudni kell, hogy dél-amerikai rabszolgák alakították ki. Szerettek volna egy küzdősportot fejleszteni, de mivel gazdáik nem engedték, kénytelenek voltak táncos elemeket alkalmazni, hogy leplezzék sportjukat. Tulajdonképpen ez a magyarázat arra, hogy a Capoeira aerobik órákon találkozhatunk táncos és küzdősportra jellemző gyakorlatokkal. A kettő ötvözése egy igen intenzív edzés aerobik órát eredményez. Igyekeztem a Capoeira elemeit minél inkább leegyszerűsíteni, hogy az egészség megőrzése érdekében tökéletsen tudjuk alkalmazni ezt a mozgásformát.

A sajátos Capoeira gyakorlatokon , lépéseken kívűl leginkább abban különbözik a többi aerobik fajtától, hogy az említett hátizmon kívül a combhajlítót, haránthasizmot és a farizmot komplexen és sokkal jobban dolgoztatja meg

Akik derekukról, csípőjükröl szeretnének fogyni, vagy gyönyörűen kidolgozott has-, comb- és hátizmot szeretnének, azok nem fognak csalódni.

Korra és nemre való tekintet nélkül ajánlható mindenkinek. Különösen előnyös azoknak, akik gyakran panaszkodnak hátfájásuk miatt, vagy akik sok időt töltenek a számítógép elött. A Capoeira Aerobik során annyira megerősödnek a hát izmai, hogy „leveszik a terhelést a gerincről” és ezáltal nem az izületeket terheljük.

A gyakorlatok részben hasonlítanak más küzdősportból átvett elemekre, illetve ötvözik a Capoeira elemeivel.

Capoeira Aerobik alaplépése az aerobikból már jól ismert side to side nem pediga Capoeira alaplépése a ginga: A gingát is bele lehet építeni a Capoeira Aerobik órába, söt nagyon hatékonyan lehet kombinálni különféle elemekkel.

A Capoeira Aerobik kezdő szinten nem tartalmaz bonyolult koreográfiákat, de haladó szinten már látványos és élvezetes kombinációk és koreográfiák alakíthatók ki.

Különféle eszközökkel is bővíthetjük a Capoeira Aerobik órákat: Step, súlyzó, szallag stb. "

 

Facebook

Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség

Galéria

Eseménynaptár